Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drzost nelegálních provozovatelů online loterií nezná mezí

Působí v naší zemi řadu let. Nedodržují přitom zákony a neplatí daně. V českých médiích si často (samozřejmě protizákonně) zadávají reklamní kampaně. Pokuty za jejich zveřejnění ale samozřejmě neplatí - 

– ty totiž padají na vrub dotyčných médií, která jim „sedla na lep“. Řeč je o internetových, vesměs zahraničních provozovatelích online hazardu.

Ten je u nás zatím stále ještě nelegální. Změnit by to měl až nový hazardní zákon. Proto se nejeden čtenář médií v posledních dnech jistě nestačil divit. Právě tito „podnikatelé“, kteří snad od roku 2017 konečně budou muset začít respektovat pravidla naší země (pokud v ní tedy budou chtít působit), a vůbec poprvé sáhnou do kapsy pro zákonem stanovené poplatky, už teď vytáhli do boje za co nejnižší daňovou sazbu a obracejí se na naše zákonodárce.

Pro vysvětlenou – provozovatelé online hazardu by rádi platili daleko méně, než ostatní typy loterií. Tedy méně než sázkové hry (kde je nyní navržená sazba 25%), méně než kurzové sázky (navržená sazba 30%) a méně než herní zařízení (navržená sazba 35%). Internetové herny a kasina by si rády prolobbovaly maximálně 20%. Jinak se jim prý u nás podnikat nevyplatí a půjdou jinam.

Inu, ať si klidně jdou. Skuteční odborníci (například národní protidrogový koordinátor a řada dalších) totiž mnohokrát potvrdili, že nebezpečí online her není o nic menší, než hra na klasických automatech. Naopak představuje daleko větší rizika. Dokonce i hry jsou téměř totožné. Jeden rozdíl (a nezanedbatelný) by tu ale přeci jen byl. Zatímco v hernách a kasinech fungují mnohá bezpečnostní opatření, jsou zde nainstalovány kamerové systémy a obsluha neumožní hru nezletilým, případně osobám pod zjevným vlivem návykových látek, na internetu si může zahrát prakticky kdokoliv. A také kdekoliv a především kdykoliv.

Vždyť mobilní telefony a tablety mají lidé po ruce 24hodin denně. Nejděsivějším faktem pak je, že podle odborníků u nás online hraní narůstá v desítkách procent ročně. A co je nejvíce alarmující, hrají často děti, kterým je teprve 15 - 17 let.

Kromě toho zahraniční internetoví poskytovatelé hazardu nemají a ani v budoucnu nebudou mít ani nejmenší podíl na zaměstnanosti v České republice. Naproti tomu tuzemští provozovatelé dávají práci desítkám tisíc osob.

Ve výše popsaném kontextu skutečně nechápu, kde tito zatím ještě stále nelegálové berou tu drzost žadonit o nejvýhodnější podmínky na českém loterním trhu s ohledem na to, že se jim jinak u nás podnikání nevyplatí.  Nemají přitom náklady na nájmy ani zaměstnance, nejsou omezeni obecně závaznými vyhláškami jednotlivých obcí a zpravidla ani nepomáhají neziskovému sektoru v místech, kde působí.

Pevně proto věřím, že si naši zákonodárci zachovají zdravý rozum a žádost zahraničních sázkovek budou považovat pouze za nemístný vtip.

Autor: Petr Vrzáň | středa 9.3.2016 7:30 | karma článku: 7,58 | přečteno: 342x
  • Další články autora

Petr Vrzáň

Aktivisté si hrají na experty

K otázce loterií se po delší době znovu vyjádřili na slovo vzatí „experti“. Především Martin Svoboda – někdejší gambler, který své osobní selhání svádí na druhé a jeho kamarád Matěj Hollan, který v Brně dosáhl rozmachu nelegálů.

25.2.2016 v 16:55 | Karma: 12,63 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Analýza, jakou svět neviděl...

Jsem překvapen tím, že se v poslední době roztrhl pověstný pytel se samozvanými odborníky. Učebnicovým příkladem je bývalý gambler Martin Svoboda, který v médiích vystupuje z pozice odborníka na problematiku loterií.

29.7.2015 v 11:09 | Karma: 13,76 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Poslanec Šarapatka z Úsvitu má zřejmě zatmění

...aneb jak bývalý „hazardník“ vytáhl do boje proti hazardu. Je až dojemné, jak se někteří politici snaží nasbírat politické body a přízeň voličů mediálně atraktivním tématem, jakými jsou v současné době především loterie. Kdekdo se stává „odborníkem“ na tuto problematiku a troufá si o ní psát celé články. Jenže ono to s tou odborností většinou až tak horké není.

3.10.2014 v 12:03 | Karma: 10,65 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Petr Vrzáň

Zmatení aktivisté nevědí, co chtějí

Není tomu tak dávno, co se občanští aktivisté pyšnili tím, že se jejich zásluhou podařilo docílit toho, aby si obce mohly na svém území samy regulovat provoz loterií. V čele s Matějem Hollanem opakovali, že obce mají právo si samy rozhodovat o tom, zda na svém území hazard chtějí či nikoliv. Teď je vše jinak a stejní aktivisté se stejným Hollanem v čele naopak tyto pravomoci obcí odsuzují a požadují centrální nastavení pravidel, po kterých dlouhodobě volají i sami provozovatelé.

19.7.2013 v 16:12 | Karma: 11,60 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Mafie politických vyděračů

Je to mafie politických vyděračů. Jinak snad ani není možné zhodnotit brutální nátlakové akce aktivistů, které v poslední době sledujeme po celé republice. Mocnou generaci eko-teroristů, kteří pod pláštěm ochrany životního prostředí bohužel často účelově a velmi cíleně blokovali nejen soukromé developerské projekty, ale také stavby ve veřejném zájmu, aby si pak nechali sprostě zaplatit za ukončení blokád, teď vystřídalo protihazardní hnutí. Jejich boj je však výsměchem demokratickým principům, protikladem slušného chování i seriózní argumentace a urážkou normálních lidí a jejich zdravého rozumu.

3.7.2013 v 9:20 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Prezident SPELOS - Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her

Seznam rubrik