Aktivisté si hrají na experty

25. 02. 2016 16:55:25
K otázce loterií se po delší době znovu vyjádřili na slovo vzatí „experti“. Především Martin Svoboda – někdejší gambler, který své osobní selhání svádí na druhé a jeho kamarád Matěj Hollan, který v Brně dosáhl rozmachu nelegálů.

Zejména Svoboda opět zaperlil, když pro média uvedl, že mu v návrhu nového hazardního zákona vadí hlavně to, že hráč může odmítnout sebeomezující opatření. Hráč tak dle Svobody zřejmě postrádá jakékoliv zbytky svéprávnosti a nemá právo rozhodovat sám o sobě.

Vyznamenal se také David Ondráčka, který bojuje o to, aby se stal loterní průmysl okrajovým sektorem, jelikož veřejnosti nic nepřináší. Je přitom s podivem, že proti alkoholovému a tabákovému průmyslu, které způsobují nejen velmi silné závislosti, ale také závažná onemocnění u nepoměrně větší části populace, nenamítá zhola nic.

Vraťme se však k loteriím. Pánové přiznávají, že „tlačí“ na politiky, aby si jejich cenné „odborné“ rady a zkušenosti vzali k srdci a loterie zkrouhli na nutné minimum, nejlépe vytvořili takové podmínky, aby tento průmysl neexistoval vůbec.

Každý příčetný člověk (a snad i aktivisté) ale dnes již velmi dobře ví, co takto radikální omezení přinášejí. Již dávno před svým spanilým tažením znali aktivisté zkušenosti z jiných zemí, jako například Polska, Ukrajiny, Řecka, Rakouska a řady dalších. Arogantně se však bili v prsa, že je to pouhé strašení a nic podobného České republice nehrozí. Ano, mám na mysli tisíce nelegálních strojů, které bohužel již zamořily Českou republiku, a ta již řadu zemí v počtu těchto zařízení předběhla. Přitom do té doby, než se aktivisté začali na tomto tématu mediálně zviditelňovat (ano, nebýt loterií, dodnes by jejich jména nikdo neznal), Česká republika pojmy jako nelegální hazard nebo kvízomat vůbec neznala!

I samo Ministerstvo financí přiznává, že jde o velký problém – nakonec o řešení se snaží již několik let. Marně. Co na tom, že padlo několik exemplárních trestů – je směšné, že „potrestané“ firmy tyto částky platit nemusí. Vždyť hned v prvním případě sám soud zkonstatoval, že by desetimilionová pokuta chudáka nelegálního provozovatele hazardu položila. A tak nelegálně podniká dál a může se smát... O tomto již ale aktivisté nemluví, to se jim do krámu jednoduše nehodí.

A tak i nadále vznikají soukromé kluby a nelegální herny, kde může hrát kdokoliv a kam má policie obtížný přístup. Vedle toho se další miliardy protáčejí z pohodlí domova na nelegálním online hazardu, kterému se i dle vyjádření skutečných odborníků stále častěji věnují především děti a mladiství. A tady aktivisté nedělají vůbec nic. Že by jim tato situace vyhovovala? Nebo z ní dokonce mohou těžit? Nabízí se řada otázek.

Jedno je ale jisté. Výsledky aktivistického tažení jsou: úbytek peněz ve veřejných rozpočtech, v každém městě jiná pravidla, stovky lidí bez práce, korupce, peníze končící u zahraniční mafie a v neposlední řadě neexistující ochrana dětí a mladistvých.

Tohle jsme chtěli? Pokud ano, poblahopřejme aktivistům k úspěchu. Jen tak dál – řady legálních podnikatelů prořídnou, ale herní nabídka se nesníží. Kdo bude chtít hrát, nelegální hernu či soukromý klub najde vždy a dveře bude mít vždy otevřeny dokořán. A to je zřejmě také záměrem aktivistů. Vše na mne působí tak, že jsou někteří z nich placeni zahraničními nelegálními firmami a proto jim nesmírně vyhovuje současný chaos a situace, kdy novela střídá novelu.

Autor: Petr Vrzáň | čtvrtek 25.2.2016 16:55 | karma článku: 12.32 | přečteno: 931x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.88 | Přečteno: 557 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1038

Prezident SPELOS - Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...