Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktivisté neziskovkám: Vzdejte se prostředků z veřejných rozpočtů!

S velkým překvapením jsem si přečetl informace o tom, že aktivista Matěj Hollan, známý především tím, že se snaží strhnout na svou stranu veřejnost za pomoci neověřených informací a lží, přišel s novým, tentokrát tragikomickým nápadem… Chce po neziskových organizacích, aby se vzdaly prostředků z veřejných rozpočtů!

 Hollan a spol se totiž snaží ovlivnit neziskový sektor a přimět jeho zástupce k tomu, aby se veřejně distancovali od finanční podpory, kterou mohou získat z prostředků pocházejících z provozu loterií a jiných podobných her. Aktivisté však nějak pozapomněli na to, že vlastně nabádají nevládní organizace k tomu, aby se vzdaly peněz ze státního, obecních a městských rozpočtů - jedná se totiž o finance, které loterní společnosti těmto institucím v rámci loterní daně a dalších odvodů odvádějí. A ty jsou v řádech miliard korun. Jde tedy o prostředky z veřejných rozpočtů a je čistě na státu, obcích a městech samotných, jak s nimi naloží.

Jeden ze subjektů, který se na stranu aktivistů přidal, ve svém prohlášení uvádí, že odmítá přijímat finanční dary od hazardního průmyslu stejně jako od průmyslu zbrojního, tabákového či alkoholového – jde prý o peníze „poskvrněné“. Jenže peníze, které tyto průmyslové segmenty odvádějí státu, slouží veřejnosti. Předpokládám tedy, že zástupci uvedené organizace nechodí po chodnících, nejezdí po silnicích, nedopustí, aby jejich děti navštěvovaly školy, navštěvovaly zdravotnická zařízení a podobně – toto vše je totiž budováno za využití peněz z veřejných rozpočtů.

Není tomu tak dávno, co loterní společnosti povinně odváděly až 20% svých příjmů na veřejně prospěšné účely. Obdarovány tak byly tisíce subjektů mnoha miliardami korun. Jednalo se o prestižní nadace, nemocnice, školská zařízení, církevní památky, sociální ústavy, kulturní instituce, sportovní kluby a v neposlední řadě řady tělesně či mentálně postižených dětí i dospělých. Je zvláštní, že tehdy nikomu tento systém nevadil. Nenašla se jediná organizace, která by křičela do světa: „Ne! Tyhle peníze nechceme! To raději ukončíme svou činnost a necháme ty, kteří jsou na nás závislí, bez pomoci!“. Naopak po legislativních změnách začali tito obdarovaní sami podepisovat petice zato, aby neziskový sektor nezůstal bez pomoci. Celkem o to, aby peníze z loterií dál pomáhaly potřebným, usilovalo svým podpisem pod archy s názvem „Ano charitě“ 20 tisíc lidí!

Upřímně – osobně této Hollanově aktivitě dost dobře nerozumím. Je snad přesvědčen o tom, že jen kvůli jeho rétorickým schopnostem a snaze strhnout davy na svou stranu budou neziskové organizace riskovat to, že budou muset ukončit svou činnost? Většina z nich totiž doslova bojuje o každou korunu, a to nejen na podporu svých projektů, ale také na provoz.

Především však nechápu způsob, jakým by nevládní organizace tento krok dle Hollana měly učinit. Nepředpokládám totiž, že zástupci jednotlivých organizací budou vyslýchat představitele státu, měst a obcí a pídit se po tom, odkud že se vzaly peníze, které jim nyní mohou pomoci. Opakuji - jedná se o prostředky z veřejných rozpočtů!

Pan Hollan si na sebe tentokrát vzal vskutku těžké břemeno. A aby toho na něj nebylo málo, senát před pár dny podpořil novelu založenou na možnosti, jež byla dána provozovatelům kurzových sázek a loterií - tedy aby snížili sazbu odvodu loterní daně z dvaceti na patnáct procent. Těchto pět procent pak poskytnou Českému olympijskému výboru, který bude prostředky dále distribuovat tak, aby posloužily veřejnému sportu. Měl by se tedy i sport, který je dlouhodobě podfinancován, dát do boje za to, aby nezískal ani korunu a vzít tak například dětem jednu z možností, jak smysluplně trávit volný čas?

Plně rozumím tomu, že se pan Hollan díky loteriím snaží zviditelnit a předpokládám, že je to z toho důvodu, aby předem nasbíral body, které mu pomohou v jeho plánované politické kariéře – nicméně nevím, zda si svými kousky v poslední době spíše pod sebou nepodřezává pomyslnou větev. Pan Hollan se již několikrát musel za své lži veřejně omluvit. Čelí i trestním oznámením.

Doufám tedy, že si představitelé jím oslovených organizací všechny tyto skutečnosti uvědomí, a to dříve než učiní nevratné a třeba i likvidační rozhodnutí. Jen oni sami totiž dokáží nejlépe vyhodnotit možné dopady rozhodnutí, které učiní a jen oni sami za ně následně ponesou zodpovědnost. A především jen oni sami vědí, zda finanční prostředky potřebují či nikoliv a znají způsob, jak je co nejúčelněji využít.

 

Autor: Petr Vrzáň | pondělí 1.7.2013 7:06 | karma článku: 5,92 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Petr Vrzáň

Drzost nelegálních provozovatelů online loterií nezná mezí

Působí v naší zemi řadu let. Nedodržují přitom zákony a neplatí daně. V českých médiích si často (samozřejmě protizákonně) zadávají reklamní kampaně. Pokuty za jejich zveřejnění ale samozřejmě neplatí -

9.3.2016 v 7:30 | Karma: 7,58 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Aktivisté si hrají na experty

K otázce loterií se po delší době znovu vyjádřili na slovo vzatí „experti“. Především Martin Svoboda – někdejší gambler, který své osobní selhání svádí na druhé a jeho kamarád Matěj Hollan, který v Brně dosáhl rozmachu nelegálů.

25.2.2016 v 16:55 | Karma: 12,63 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Analýza, jakou svět neviděl...

Jsem překvapen tím, že se v poslední době roztrhl pověstný pytel se samozvanými odborníky. Učebnicovým příkladem je bývalý gambler Martin Svoboda, který v médiích vystupuje z pozice odborníka na problematiku loterií.

29.7.2015 v 11:09 | Karma: 13,76 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Poslanec Šarapatka z Úsvitu má zřejmě zatmění

...aneb jak bývalý „hazardník“ vytáhl do boje proti hazardu. Je až dojemné, jak se někteří politici snaží nasbírat politické body a přízeň voličů mediálně atraktivním tématem, jakými jsou v současné době především loterie. Kdekdo se stává „odborníkem“ na tuto problematiku a troufá si o ní psát celé články. Jenže ono to s tou odborností většinou až tak horké není.

3.10.2014 v 12:03 | Karma: 10,65 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Petr Vrzáň

Zmatení aktivisté nevědí, co chtějí

Není tomu tak dávno, co se občanští aktivisté pyšnili tím, že se jejich zásluhou podařilo docílit toho, aby si obce mohly na svém území samy regulovat provoz loterií. V čele s Matějem Hollanem opakovali, že obce mají právo si samy rozhodovat o tom, zda na svém území hazard chtějí či nikoliv. Teď je vše jinak a stejní aktivisté se stejným Hollanem v čele naopak tyto pravomoci obcí odsuzují a požadují centrální nastavení pravidel, po kterých dlouhodobě volají i sami provozovatelé.

19.7.2013 v 16:12 | Karma: 11,60 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Prezident SPELOS - Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her

Seznam rubrik