Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak zabít krtka aneb jak je jednoduché znásilnit právní systém v ČR

Víte, jak v České republice zlikvidujete jedno legální průmyslové odvětví? Bez ostychu znásilníte právní systém! Pod pláštěm demokracie a občanské společnosti si vymyslíte třeba i zcela absurdní pohádku a za výrazné asistence pohodlných médií a několika příliš ambiciózních politiků ji budete stále opakovat dokola, dokud neošálíte i toho posledního racionálně uvažujícího oponenta.  

Nevěříte? Nedivím se vám… Pokud bych sám nebyl každodenním svědkem takové honby na čarodějnice, která si v přeneseném slova smyslu nic nezadá se středověkými inkvizičními praktikami, asi bych také neuvěřil. Ale bohužel jde o realitu, kterou dnes prožívá loterní průmysl, ale zítra to mohou být strojaři, taxikáři nebo pekaři.

Hloupý rytíř

Opravdu se divím, jak jednoduché to ve skutečnosti je! Stačí, když budete správně motivovat nějakého nadšeného mladého aktivistu typu Matěje Hollana, který začne kolem sebe účelově šířit upravená fakta, z prstu vycucané statistiky a zcela nesprávnou interpretaci ryze technických a legislativních záležitostí, kterým prokazatelně sám vůbec nerozumí. Z lidu tak povstane bájný, přesto hloupý rytíř, který svojí chrabrostí strhává pozornost veřejnosti, médií a tedy i politiků. Nikdo se však už neptá, z jakých peněz platí rozsáhlé právní analýzy, kdo financuje jeho cesty po republice s návodem, jak žalovat stát před ústavním soudem nebo z čeho vlastně žije tento věčný bojovník. Možná jsou to poslanecké náhrady třeba paní Kateřiny nebo jejich kolegů…

Fakt, že se Hollanova argumentace téměř na písmenko shoduje s argumenty těch, kteří se podivnými postupy a praktikami snaží na českém státu vysoudit miliardové arbitráže, si však nikdo jakoby náhodou nevšímá. Naše sdružení SPELOS přesto již mnohokrát upozornilo a jasnými důkazy doložilo, že tito aktivisté, kteří se schovávají za bohulibostí obranářských občanských sdružení, svojí činností přímo pomáhají tomu, aby Česká republika nakonec tyto arbitráže prohrála. Kdo se pak bude dělit o tučnou kořist, která půjde z kapes všech daňových poplatníků, nechám na důvtipu čtenáře.

Ale spojenců mají tito „fiškusové“ podstatně více. Velmi je v tom posiluje především kancelář ombudsmana, která si na tématu boje proti loteriím chce zřejmě vydobýt své místo na slunci. Přitom jsou na tom zarážející přinejmenším dvě skutečnosti. Ombudsman se stejně jako všichni ostatní vykašlal na odbornou stránku problému a zcela v rozporu s mnoha špičkovými znaleckými posudky smíchal jablka s hruškami.

Veřejný obhájce veřejného ochránce

Ještě více je pak zarážející, že o svých krocích nemluví sám ombudsman a že před laickou i odbornou veřejností sám neohajuje své postoje. Místo toho si jej berou do úst občanští aktivisté, právníci a svým populismem vyhlášení politici. Konsternován jsem byl především v okamžiku, kdy se veřejným obhájcem postupu ombudsmana ve sporu s ministerstvem financí stal známý advokát Jiří Oršula, který je podle médií přímo spojený s miliardovými arbitrážemi proti českému státu a to jak v kauze Diag Human, tak v kauze severomoravského podnikatele Vlastimila Vyhlídala a jeho Casina Kartáč. Ano, stejný Jiří Oršula, který na semináři za doprovodu koho jiného než Matěje Hollana radil starostům, jak žalovat stát u ústavního soudu. To, že to nedělá proto, aby jim fakticky pomohl, ale aby získal ústavním soudem zpečetěný papír, který pak bude použit v arbitrážích proti státu, jim však nějak asi opomněl říct.

Korunu tomu pak nasazují politici Věcí veřejných, kteří umocňují výroky aktivistů ještě absurdnějšími výroky a z loterií si dělají politické téma s vidinou, že to bude právě nenáviděný hazard, který je zachrání před propadlištěm dějin. A znásilňování právního systému se tak dovršuje, obzvláště když „véčkaři“ přihodí proč ne rovnou trestní oznámení na všechny ministry současné vlády.  Asi jen proto, aby měli téma pro tiskovou konferenci a mohli zopakovat vymyšlené statistiky.

Političtí gambleři. Nebo gangsteři?

Opravdu zde existuje trojúhelník, který propojuje arbitrážní lobby, rádoby bojovníky proti hazardu a populistické gamblery z Věcí veřejných? Opravdu je možné zcela vynechat řádnou odbornou diskusi a jen pod vlivem zájmových skupin za bílého dne zlikvidovat již dnes silně regulovaný obor podnikání, který do státního rozpočtu ročně přinese 10 miliard korun a zaměstnává v rámci celého spektra činností několik desítek tisíc lidí? Opravdu je možné, aby legitimní práva poctivých podnikatelů vzala za své a osud jejich firem, dodavatelů, zaměstnanců ale i v dobré víře investovaných miliard korun mělo v rukou pouze několik soudců ústavního soudu? Vždyť právě ústavní soud by měl hlídat základní principy právního systému a ne jen mlčky přihlížet jeho zneužití ve prospěch jasně identifikovatelných zájmových skupin. Realita jeho práce je však doslova zdrcující, neboť z právního hlediska poměrně problematicky rozhodl bez slyšení těch, jichž se verdikt týkal, tedy bez možnosti obhajoby…

Tento precedens je přitom velmi nebezpečný. Za pár let by totiž mohl přijít někdo jiný, kdo by tvrdil, že je nutné bojovat například proti hospodským, protože kvůli nim umírají stovky nevinných obětí. Pak by stačilo několik prapodivných soudních verdiktů a rázem by všichni hospodští byli postaveni před hotovou věc a slyšeli by: Od zítřka vám již neplatí vaše živnostenské oprávnění, přestože bylo vystaveno na dobu neurčitou a to i přesto, že jste nikdy nic neprovedli a nemáte ani jedinou pokutu. A že máte několik hospod, na jejichž pořízení a rekonstrukci jste si museli půjčit a za úvěr ručíte třeba střechou nad hlavou? A že zaměstnáváte desítky lidí, které budete muset propustit? Hm, váš problém. Na to my všichni ostatní kašleme, protože jste přece ti zlí. Vaše práva nás nezajímají…

Krtka vystřídá predátor

Zároveň je škoda, že především někteří starostové a představitelé místní samosprávy si nechali nasadit růžové brýle a vybaveni zbraněmi hromadného ničení se vydali na boj s krtkem. Už se vidí, jak ze své zahrádky krtka nadobro vyženou a nezůstane po něm ani jediná hromádka. Neuvědomují si však, že pokud zabíjí krtka, kterého dobře znají, ví, jak vypadá, tak svůj rajón uvolní zcela jinému predátorovi. Ten se na nic ptát nebude, najde si třeba i tu nejmenší skulinku a dřív nebo později hýčkanou zahrádku zcela zdecimuje. Odstrašující příklady o dramatickém rozmachu černých heren, které se maskují za vizitku soukromého klubu či občanského sdružení, proti nimž jsou obec i stát takřka bezbrannými, jsou toho jasným důkazem.

Autor: Petr Vrzáň | pátek 15.3.2013 16:48 | karma článku: 11,79 | přečteno: 1174x
  • Další články autora

Petr Vrzáň

Drzost nelegálních provozovatelů online loterií nezná mezí

Působí v naší zemi řadu let. Nedodržují přitom zákony a neplatí daně. V českých médiích si často (samozřejmě protizákonně) zadávají reklamní kampaně. Pokuty za jejich zveřejnění ale samozřejmě neplatí -

9.3.2016 v 7:30 | Karma: 7,58 | Přečteno: 342x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Aktivisté si hrají na experty

K otázce loterií se po delší době znovu vyjádřili na slovo vzatí „experti“. Především Martin Svoboda – někdejší gambler, který své osobní selhání svádí na druhé a jeho kamarád Matěj Hollan, který v Brně dosáhl rozmachu nelegálů.

25.2.2016 v 16:55 | Karma: 12,63 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Analýza, jakou svět neviděl...

Jsem překvapen tím, že se v poslední době roztrhl pověstný pytel se samozvanými odborníky. Učebnicovým příkladem je bývalý gambler Martin Svoboda, který v médiích vystupuje z pozice odborníka na problematiku loterií.

29.7.2015 v 11:09 | Karma: 13,76 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Poslanec Šarapatka z Úsvitu má zřejmě zatmění

...aneb jak bývalý „hazardník“ vytáhl do boje proti hazardu. Je až dojemné, jak se někteří politici snaží nasbírat politické body a přízeň voličů mediálně atraktivním tématem, jakými jsou v současné době především loterie. Kdekdo se stává „odborníkem“ na tuto problematiku a troufá si o ní psát celé články. Jenže ono to s tou odborností většinou až tak horké není.

3.10.2014 v 12:03 | Karma: 10,65 | Přečteno: 466x | Diskuse| Politika

Petr Vrzáň

Zmatení aktivisté nevědí, co chtějí

Není tomu tak dávno, co se občanští aktivisté pyšnili tím, že se jejich zásluhou podařilo docílit toho, aby si obce mohly na svém území samy regulovat provoz loterií. V čele s Matějem Hollanem opakovali, že obce mají právo si samy rozhodovat o tom, zda na svém území hazard chtějí či nikoliv. Teď je vše jinak a stejní aktivisté se stejným Hollanem v čele naopak tyto pravomoci obcí odsuzují a požadují centrální nastavení pravidel, po kterých dlouhodobě volají i sami provozovatelé.

19.7.2013 v 16:12 | Karma: 11,60 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Mafie politických vyděračů

Je to mafie politických vyděračů. Jinak snad ani není možné zhodnotit brutální nátlakové akce aktivistů, které v poslední době sledujeme po celé republice. Mocnou generaci eko-teroristů, kteří pod pláštěm ochrany životního prostředí bohužel často účelově a velmi cíleně blokovali nejen soukromé developerské projekty, ale také stavby ve veřejném zájmu, aby si pak nechali sprostě zaplatit za ukončení blokád, teď vystřídalo protihazardní hnutí. Jejich boj je však výsměchem demokratickým principům, protikladem slušného chování i seriózní argumentace a urážkou normálních lidí a jejich zdravého rozumu.

3.7.2013 v 9:20 | Karma: 18,61 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Aktivisté neziskovkám: Vzdejte se prostředků z veřejných rozpočtů!

S velkým překvapením jsem si přečetl informace o tom, že aktivista Matěj Hollan, známý především tím, že se snaží strhnout na svou stranu veřejnost za pomoci neověřených informací a lží, přišel s novým, tentokrát tragikomickým nápadem... Chce po neziskových organizacích, aby se vzdaly prostředků z veřejných rozpočtů!

1.7.2013 v 7:06 | Karma: 5,92 | Přečteno: 515x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Inkviziční populismus krnovských církví

Šest místních církví vyzvalo vedení severomoravského Krnova k zákazu sázkových her na úrovni města. Římští katolíci, Evangelíci, Čs. husité, Adventisté, jakési Křesťanské společenství a bratři z řádu Minoritů, vyšli vstříc plným stodvaceti občanům města.

15.3.2013 v 18:24 | Karma: 9,36 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Ombudsman a zaujatý Ústavní soud

Ústavní soud si bere na pomoc ombudsmana v případu, kdy je jednoznačně zaujatý!

3.1.2013 v 14:44 | Karma: 8,83 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Nový rytíř boje proti hazardu JUDr. Oršula a jeho Brnění.

Jak vysát státní peníze? Prozradí nový rytíř boje proti hazardu JUDr. Oršula a jeho Brnění - přesněji občanské sdružení Brnění v čele s Matějem Hollanem.

19.7.2012 v 18:25 | Karma: 14,48 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Petr Vrzáň

Ideální svět brouka Pytlíka Tomio Okamury: zákazy všeho druhu!

Patřím k těm, které ve svém nedávném blogu "Proč Kalousek lpí na podpoře kriminality a rozvracení rodin?" Tomio Okamura postavil na samotný okraj společnosti. Reprezentuji skupinu podnikatelů z herního průmyslu. Podle pana Okamury tedy rozvracím rodiny, podporuji kriminalitu, peru špinavé peníze, ohrožuji psychický vývoj dětí, stojím za domácím násilím, obchodem s drogami a konečně mám na svědomí i sebevraždy původně nezkažených a rodinám oddaných lidí. Všechny tyto nešvary by podle pana Okamury byly někde úplně jinde, kdyby se jednoduše zavřely všechny herny a zakázalo se gamblerství.

17.7.2012 v 22:10 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1369x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1038x
Prezident SPELOS - Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů a dalších her

Seznam rubrik